Cum se transmite papilomavirusul uman și cum să te protejezi de el?

fata cu papilomavirus uman

Vai și a, dar omul modern este în mod constant în așteptare pentru un număr mare de boli diferite - atât periculoase, cât și nu foarte. Și una dintre aceste boli este papilomul, a cărui dezvoltare provoacă HPV, papilomavirusul uman. Apropo, acest virus este foarte răspândit, așa că aproape oricine se poate infecta. Mai mult decât atât, de foarte multe ori o persoană infectată pentru o perioadă foarte lungă de timp nici măcar nu bănuiește că este purtătoarea papilomavirusului uman.

Mai întâi, să ne dăm seama ce este papilomul. Poate că faptul că această boală aparține grupului de boli cu transmitere sexuală nu va surprinde pe nimeni. Dar știe toată lumea să recunoască această boală, care afectează atât pielea, cât și mucoasele? Desigur, în stadiul unui curs asimptomatic, este dificil de recunoscut bolile - singura modalitate poate fi un test de sânge de laborator.

Simptomele bolii

Mai devreme sau mai târziu, un virus care a intrat în organism se face simțit. Perioada de incubație este, de asemenea, diferită - de la câteva zile la câteva luni și, uneori, chiar la ani de la contactul cu un partener infectat. Totul depinde numai de starea de imunitate a persoanei infectate. De regulă, neoplasmele individuale sau de grup apar pe piele și mucoase. Pot fi fie plate, ca o jumătate de mazăre, fie convexe, ca un bob de orez. Dimensiunile pot varia foarte mult de la mic la destul de mare. În cazuri deosebit de severe, negii sunt ca conopida.

Cel mai adesea, verucile sunt localizate în jurul anusului, vulvei, în interiorul și în afara vaginului, pe scrot, penis și, uneori, pe interiorul coapselor. Este aproape imposibil de prezis cum se vor comporta neoplasmele - pot rămâne neschimbate, pot scădea fără nicio intervenție externă sau pot începe să crească rapid în dimensiune. Există o teorie larg răspândită conform căreia condilomul degenerează mai devreme sau mai târziu într-o formațiune malignă. Cu toate acestea, aceasta nu este altceva decât o simplă „poveste de groază". Medicii spun că nu are loc nicio transformare.

contactul sexual ca modalitate de infectare cu papilomavirus

Metode de transmitere a virusului

Deci, ce este papilomavirusul uman, mai mult sau mai puțin clar. Acum trebuie să vă dați seama cum vă puteți infecta cu acest virus:

calea sexuală de infecție

Cel mai comun mod de infectare cu papilomavirus uman este, desigur, contactul sexual. Dacă unul dintre parteneri este infectat, atunci în timpul contactului sexual - și nu contează, vaginal, oral sau anal - virusul pătrunde în membrana mucoasă a celui de-al doilea partener. Aceasta înseamnă că o microcrapă sau alta, chiar și cea mai mică, deteriorarea membranei mucoase este suficientă pentru ca virusul să intre în organism și să se stabilească acolo.

Și, în mod surprinzător, medicii notează faptul că cel mai adesea virusul se transmite de la un bărbat la o femeie. Deși, desigur, femeile îi infectează foarte des și pe bărbați. Desigur, persoanele ale căror relații sexuale sunt promiscue sunt expuse riscului. În plus, s-a dovedit că fumatul și consumul de alcool cresc, de asemenea, semnificativ riscul de infecție, deoarece membranele mucoase devin mult mai vulnerabile sub influența etanolului și a nicotinei.

Modul vertical de infecție

Modul vertical de transmitere a infecției este cazul când virusul se transmite în timpul nașterii, de la o femeie însărcinată la un copil. Acest lucru se întâmplă în timpul trecerii canalului de naștere a bebelușului. Unde se află, de fapt, papilomavirusul uman. De aceea, în cazurile cu o evoluție foarte avansată a bolii, pentru a exclude transmiterea papilomavirusului, medicii pot decide asupra necesității operației de cezariană. Deși, pentru dreptate, trebuie menționat că aceasta este cea mai extremă măsură.

Mod casnic de infectare

Foarte rar, dar totuși uneori medicii înregistrează cazuri de infecție domestică cu papilomavirus uman. ceea ce, totuși, nu este surprinzător - până la urmă, dacă virusul se transmite cu un sărut obișnuit, atunci de ce nu ar trebui să fie transmis prin vase, prosoape, prosoape și alte articole de uz casnic? Deși având în vedere că perioada de incubație a acestei boli este foarte, foarte lungă, este aproape imposibil de stabilit cu exactitate cum a apărut infecția. De aceea este atât de important să nu uităm de regulile elementare de igienă personală, în special în locurile publice - băi, saune, dușuri, vestiare.

vaccin împotriva papilomavirusului uman

Tratamentul Virușilor

Dacă observați neoplasme, mergeți imediat la medic. În ciuda faptului că semnele bolii sunt extrem de specifice și este aproape imposibil să le confundați cu ceva, merită totuși să consultați un medic. Medicul nu va confirma doar diagnosticul, ci va prescrie și tratamentul optim, ținând cont de starea dumneavoastră generală de sănătate.

Vă rugăm să rețineți - dacă infecția a avut loc pe cale sexuală și știți de la ce partener ați primit această „recompensă", spuneți-i. Pentru că tratamentul este necesar atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Apropo, amintiți-vă un punct foarte important! Nu vă grăbiți să vă despărțiți de sufletul pereche dacă sunteți diagnosticat cu papilomavirus uman. După cum sa menționat în mod repetat mai sus, uneori perioada de incubație poate fi foarte lungă. Deci, este foarte posibil să nu existe infidelitate. Și boala este doar un ecou al unei tinerețe furtunoase. Prin urmare, fiți prudent, lăsați deoparte tigaia, sucitorul și alte obiecte grele și tăietoare, încercați să vă calmați și mergeți împreună la medic.

Amintiți-vă, de asemenea, că uneori chiar și un curs complet de tratament adecvat nu ajută la scăderea completă de papilomavirus uman. Semnele externe ale bolii dispar complet, dar virusul este latent în organism - și în orice moment poate fi transmis nu numai unei alte persoane, ci și reanunțarea cu erupții cutanate specifice. Sau poate că toată viața ta poți „adormi" în liniște, fără să apari în vreun fel. În acest caz, persoana este purtătoarea virusului.