A scăpa de papiloame acasă

medicul examinează papilomul pe gât

Nimeni nu este imun la apariția papiloamelor pe piele și mucoase. Creșterile aduc un disconfort estetic unei persoane și nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, unele tipuri de aceste neoplasme fără tratament duc la dezvoltarea cancerului. Pentru a evita consecințele negative, se recomandă să scapi de papiloame. Puteți efectua procedura de îndepărtare atât în clinică, cât și acasă.

Motivele apariției

Papilomul este o tumoare inițial benignă care este localizată pe piele sau pe mucoasă. Neoplasmele variază ca formă și culoare și apar de obicei în grupuri. Unele excrescențe sunt inofensive pentru sănătate, altele sunt periculoase pentru purtător. În acest din urmă caz, este mai bine să scapi de papiloame. Tratamentul poate fi efectuat la domiciliu.

Apariția neoplasmelor provoacă papilomavirusul uman (HPV).

Puteți să vă infectați cu papilomavirus uman în următoarele moduri:

 • sexual;
 • la contactul cu o persoană infectată prin microfisuri ale pielii;
 • în timpul nașterii, începând cu dezvoltarea intrauterină a copilului;
 • prin obiecte de uz casnic - haine, prosoape, aparate de ras;
 • vizitarea locurilor cu umiditate ridicată etc.

Tratamentul diferitelor tipuri de papiloame este recomandat să înceapă imediat. În caz contrar, în timpul exacerbării, creșterile vor acoperi rapid întreaga suprafață a corpului uman. Acasă, poți și ar trebui să scapi de unele neoplasme. Odată cu localizarea tumorilor benigne în locuri greu accesibile, este indicată intervenția medicală. Într-adevăr, concentrația de papiloame în laringe duce la probleme de respirație, pierderea vocii, iar pe membrana mucoasă - la apariția de ulcere și sângerări.

Tipuri de papiloame

Există peste 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV). Fiecare dintre ele, intrând în corpul uman, se poate manifesta în moduri diferite.

Există următoarele tipuri de papiloame:

 • Comun. Astfel de neoplasme sunt numite și veruci simple, plantare sau vulgare. Excrescentele sunt localizate in principal pe degete si maini, pe palme si picioare, in colturile gurii. Suprafața verucilor este aspră și cheratinizată, adesea apărând în grupuri;
 • apartament. Neoplasmele au forma unui cerc sau oval și se ridică ușor deasupra pielii. Papiloamele variază în culoare de la carne la maro deschis. Locația preferată - spatele extremităților superioare și inferioare, față, gât, spate, piept, axile. Este de remarcat faptul că nu este niciodată localizat pe palme și picioare;
 • filiformexcrescente (acrocorduri). Forma papiloamelor este diferită, dar în fiecare caz există un „picior" subțire. Cel mai adesea apare la persoanele din generația mai în vârstă (de la 35 de ani). Neoplasmul este localizat pe pleoape, gat, axile si zona inghinala, sub sani, de obicei in pliuri;
 • Ascuțit (negi).Li s-a dat un alt nume - veruci venerice. Papiloamele au o bază largă și numeroase terminații ascuțite. Apar în zona genitală, anus, mai rar - pe colul uterin și în cavitatea bucală. Caracterizat prin creștere rapidă, mâncărime și roșeață.

Pericol și diagnosticare

Papilomul este recunoscut ca o tumoare benignă. Cu toate acestea, unele subtipuri de HPV prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană.

Tipurile de virus precum 16, 18, 31, 33 etc. sunt foarte oncogene și conduc la cancer.

Orice excremente de pe piele trebuie eliminate. Acest lucru se poate face în clinică sau acasă. De asemenea, tratamentul implică adesea administrarea de medicamente pentru întărirea sistemului imunitar. Trebuie luate măsuri în timp util, acest lucru va scăpa de pericolul reprezentat de virusul papiloma uman.

Următoarele examinări vor ajuta la diagnosticarea și detectarea prezenței HPV în corpul uman:

 • Colposcopie. Folosit pentru a detecta verucile la nivelul colului uterin;
 • Analize pentru citologie. Se efectuează un frotiu sau îndepărtarea stratului superior de papilom pentru examinare. Se efectuează pentru a detecta celulele alterate;
 • Diagnosticul histologic. Se face o biopsie de papilom pentru a determina natura neoplasmului care a aparut;
 • Analiza PCR. Biomaterialul pentru studiu este un frotiu, urină, sânge venos. Analiza ajută la determinarea tipului și cantității de virus din corpul uman.

Dacă se găsesc neoplasme, trebuie să contactați un dermatolog, venereolog sau ginecolog.

Metode acasă pentru a scăpa de papiloame

cauterizarea papiloamelor pe brat

În perioadele acute, HPV se manifestă prin apariția diferitelor forme de excrescențe pe piele sau mucoase. Este recomandat să scapi de astfel de neoplasme. La urma urmei, adesea aduc neplăceri proprietarului lor și arată inestetic. Uneori, din cauza imunității crescute, tumorile benigne dispar de la sine.

Acasă, a scăpa de papiloame va fi în puterea tuturor. Principala condiție pentru procedura la domiciliu este găsirea neoplasmului într-un loc ușor accesibil. În caz contrar, ar trebui să faceți o vizită la clinică, unde acumularea va fi îndepărtată rapid și în siguranță.

Scăpați de papiloame acasă vă va ajuta:

 • plante medicinale;
 • remedii populare;
 • preparate farmaceutice;
 • unguente;
 • acizi și alcalii;
 • Uleiuri esentiale;
 • decocturi de plante medicinale etc.

Preparate de farmacie

Pe rafturile magazinelor de farmacie puteți găsi multe medicamente diferite. Unii dintre ei luptă cu manifestarea externă a papilomavirusului uman, alții acționează ca imunomodulatori. Unguentele, medicamentele antivirale, diverși agenți de cauterizare și congelare ajută la scăderea excrescentelor. Fiecare dintre preparatele farmaceutice poate fi utilizat acasă.

Pentru a scăpa de papiloame acasă, unguentul cu oxolină este perfect. Nu numai că elimină excrescențe, dar afectează și virusul. Necesită utilizare pe termen lung pentru îndepărtarea completă a negilor. Unguentul 3% se aplică pe zona afectată de două sau de trei ori pe zi timp de 14-61 de zile. Dintre minusuri, se remarcă o senzație de arsură tranzitorie.

Unguentul salicilic ajută, de asemenea, să scapi de papiloame acasă. Medicamentul conține acid, care acționează ca un agent antiseptic și antiinflamator. Este contraindicată utilizarea pe față și organele genitale. Neoplasmul este uns cu unguent și acoperit cu un șervețel deasupra. Aplicațiile se fac noaptea timp de 2 săptămâni.

Papiloame celandine

papiloame celandine

Celandina este o plantă care are un nume vorbitor. Este utilizat pe scară largă pentru a trata bolile de piele, inclusiv cele cauzate de virusul papiloma uman. Substanțele acide și toxice conținute în seva plantei ajută la eliminarea excrescentelor. Dintre avantaje se remarcă lipsa de durere la utilizarea produsului și disponibilitatea acestuia. Dintre minusuri - durata tratamentului.

A scăpa de papiloame acasă cu ajutorul celandinei nu este dificilă. Mod de aplicare:

 • înainte de procedură, negul este bine aburit;
 • pielea din jurul creșterii este lubrifiată cu o cremă pentru a proteja epiderma sănătoasă de acid;
 • neoplasmul este cauterizat cu suc din tulpina tăiată a plantei;
 • procedura se repetă la fiecare 2 zile timp de 7 zile.

Utilizarea celandinei pentru a scăpa de papiloame acasă este permisă într-un mod diferit. Suprafața creșterii este umezită, negul este cauterizat cu sucul plantei. Pentru a obține un efect mai mare, baza neoplasmului este legată cu un fir. Strângeți firul mai strâns de fiecare dată pe măsură ce acumularea scade. Procedura se efectuează de două ori pe zi. Cursul tratamentului este de aproximativ o lună.

Pentru a scăpa de o tumoare benignă, ar trebui să utilizați planta în mod regulat. Puteți folosi un remediu popular acasă, extern sau intern, sub formă de tinctură.

Este permisă tratarea cu suc de celandină a până la 5 papiloame pentru 1 cură de tratament. În caz de supradozaj, apare otrăvirea corpului cu substanțe toxice.

Usturoi

Un remediu popular excelent pentru a scăpa de papiloame acasă este usturoiul. Poate fi folosit atât extern cât și intern. Sucul de usturoi are efecte antivirale, antiinflamatorii și antifungice. Fitoncidele conținute în el ucid bacteriile și împiedică creșterea acestora.

Modalități de a folosi usturoiul pentru a lupta împotriva virusului:

 • Sucul de usturoi vă va ajuta să scăpați de papiloame acasă. Negii sunt tratați cu o tăietură de cuișoare de două ori pe zi. Cursul tratamentului este de 2 săptămâni. După dispariția acumulării, efectuați procedura pentru încă câteva zile;
 • Puteți folosi usturoiul amestecându-l cu smântână. Se pisează fin cuișoarele și se amestecă suspensia rezultată cu crema într-un raport de 1 la 2. Papilomul se tratează cu un remediu, bandajat de sus. După 2-3 ore pielea se spală. Procedura se efectuează zilnic până când persoana scapă de creștere. Cursul tratamentului este de 30 de zile;
 • În loc de smântână se poate folosi mierea. Usturoiul se zdrobește și se amestecă cu miere în proporții egale. Locul pielii afectate este lubrifiat cu produsul de două ori pe zi. În 20 de minute. amestecul este spălat;
 • Poti scapa de papiloame cu tinctura de usturoi. Acasă, măcinați 4 cuișoare și turnați 120 ml de tern. oțet de mere. Remediul rezultat trebuie insistat timp de 14 zile. Neoplasmul este prelucrat zilnic de către agent. Tinctura se folosește până când acumularea dispare complet.

Pentru a scăpa de papilom, ar trebui să folosiți un remediu cu usturoi pentru o lungă perioadă de timp. Negii sunt îndepărtați acasă fără probleme.

Sapun de rufe

săpun de rufe din papiloame

Pentru a scăpa de papiloame acasă va ajuta utilizarea săpunului de rufe. Pentru procedură, este mai bine să utilizați un agent de 72 la sută. Săpunul de rufe conține o cantitate mare de acizi grași și substanțe alcaline. Componentele de mai sus creează un mediu dăunător pentru papiloame și vă permit să scăpați rapid de excrescențe.

Tratamentul manifestărilor pe pielea virusului se realizează adesea prin aplicarea aplicațiilor pe zona afectată. Negul este umezit cu apă și spumat cu săpun de rufe. Când papilomul este acoperit cu un strat gros de 72% agent, deasupra se aplică un tencuială adeziv. Procedura se efectuează noaptea timp de 3-4 zile. Dimineața, locul este spălat cu apă. Negul se usucă și cade. A scăpa de creșterea este rapidă și nedureroasă.

Acasă, pentru a scăpa de papiloame, puteți pregăti o soluție. Săpunul de rufe se freacă pe răzătoare și se toarnă cu apă caldă. Soluția se infuzează timp de 20 de minute, după care lichidul este filtrat. Creșterile trebuie tratate zilnic, în fiecare seară.

Compresele care folosesc săpun de rufe sunt, de asemenea, comune. 20 gr. fondurile sunt zdrobite și topite pe foc. Acasă se obține un amestec vâscos, care trebuie lăsat să se răcească. Tifonul este înmuiat în agent și aplicat pe papilom. De sus, compresa este fixată cu bandă adezivă. După 3 ore, bandajul este îndepărtat. Puteți scăpa de acumularea dacă efectuați procedura de două ori pe zi.

Este recomandat să utilizați produsul în mod regulat până când negii sunt complet îndepărtați.

Alcali

În farmacii, puteți găsi multe instrumente care vă permit să scăpați de papiloame într-un timp scurt. Astfel de medicamente conțin adesea alcali, ceea ce are un efect dăunător asupra creșterilor. Produsele farmaceutice alcaline sunt folosite fără probleme acasă.

Acasă, produsele alcaline trebuie folosite cu atenție. Pentru a scăpa de papilom, se recomandă să urmați instrucțiunile. Dacă simțiți dureri severe, puteți trata creșterea nu în fiecare zi, ci din două în două zile.

Acid

Preparatele farmaceutice pe bază de acid vor ajuta la eliminarea cu succes a papiloamelor de pe piele. Durerea procedurii este principalul dezavantaj al unor astfel de fonduri. Acasa, folosirea solutiilor acide este usoara si necesita un minim de timp.

Utilizarea necorespunzătoare a produselor farmaceutice duce la apariția cicatricilor.

Mijloacele ajută la eliminarea tuturor tipurilor de papiloame. Cu toate acestea, îndepărtarea verucilor genitale trebuie făcută de un medic. Preparatele acide trebuie utilizate cu prudență. Dacă soluția ajunge pe o zonă sănătoasă a pielii, ar trebui să ștergeți locul cu alcool și să-l spălați.

Îngheţa

Puteți scăpa de papiloame cu ajutorul înghețului. În clinică, azotul lichid este utilizat pentru aceasta. Cu toate acestea, acasă, congelarea se poate face, datorită unor produse din farmacie. Sunt complet sigure și facilitează eliminarea manifestărilor virusului de pe piele. Puteți scăpa de următoarele tipuri de papiloame cu ajutorul înghețului - veruci obișnuite, plate și plantare.

Preparatele speciale vor permite criodistrucția acasă. Metoda de aplicare este aceeași:

 • aplicatorul de burete se introduce în aerosol timp de 20 de secunde folosind un suport special;
 • aplicatorul este scos și apăsat pe papilom timp de 10-40 de secunde, în funcție de diametrul negului;
 • dupa 2 saptamani, negul dispare;
 • dacă nu a fost posibil să scăpați de acumularea într-o singură procedură, se efectuează încă 2-3 sesiuni.

Pachetul contine in total 12 aplicatoare de unica folosinta. A scăpa de papiloame acasă nu este dificil dacă urmați întocmai instrucțiunile. Fii atent în timpul procedurii va evita cicatricile și cicatricile. Daca nu a fost posibil sa scapi de acumularea in 3 sedinte, se recomanda sa consulti medicul. Nu folosiți produse de congelare pentru a îndepărta alunițele, semnele din naștere.

Înainte de a utiliza criopreparatele, trebuie să vă asigurați că neoplasmul este un papilom.

Plasture

plasture pentru îndepărtarea papilomului

În farmacii, puteți cumpăra plasturi care vă ajută să scăpați de papiloame. Conțin substanța activă acid salicilic. Acasă, această metodă este foarte convenabilă. Va dura mult timp pentru a trata manifestarea externă pe piele a virusului.

Plasturile nu afectează în niciun fel virusul în sine, ci doar îndepărtează neoplasmul. După ceva timp, excrescentele pot apărea din nou pe piele.

Uleiuri esentiale

Puteți scăpa de papiloame folosind uleiuri esențiale. Combat virusul, au efecte antiinflamatorii și antiseptice. De asemenea, uleiurile esențiale contribuie la regenerarea rapidă a pielii.

Acasă, puteți scăpa de papiloame cu ulei:

 • arbore de ceai. Umeziți vata într-un agent esențial și aplicați pe creștere. Asigurați-l cu bandă adezivă deasupra. Efectuați procedura noaptea. Dacă produsul este utilizat pe membrana mucoasă, atunci uleiul esențial este diluat cu ulei de măsline într-un raport de 1: 10;
 • Lămâie. Instrumentul este utilizat atât pentru tratament, cât și pentru prevenire. Un tampon de vată înmuiat în ulei de lămâie se aplică pe papilomul de pe piele timp de 10 minute. Ungerea zonei afectate cu până la 4 r va ajuta la eliminarea depunerilor. pe zi timp de 2 săptămâni;
 • Eucalipt. Datorită cineolului, produsul elimină papiloamele în câteva zile. Puteți lubrifia negii la fiecare 2-3 ore până când dispar complet. Dacă creșterile sunt localizate pe brațe și picioare, atunci se fac băi. Se consumă 20 de picături de ulei de eucalipt per litru de apă. Durata procedurii este de 15 minute. de doua ori pe zi;
 • ulei de ricin. Papilomul este aburit și uscat. O cantitate mică de ulei de ricin este ușor de frecat în creștere. Deasupra se lipește o tencuială adezivă. Pentru a scăpa de neg, trebuie să stai cu aplicarea pe piele cât mai mult timp posibil. Apoi plasturele este îndepărtat și stratul superior al neoplasmului este îndepărtat.

La domiciliu, este permisă folosirea uleiurilor de cătină, pin, brad, cuișoare și alte. Ele distrug papilomul de pe piele și pentru o lungă perioadă de timp ameliorează noile manifestări ale virusului.

Oţet

otet de mere pentru papiloame

Acidul acetic este folosit pentru cauterizarea regulată a excrescentelor. Poti scapa de papiloame acasa cu otet de mere, alcool, fructe, fructe de padure etc. Se recomandă utilizarea produsului la o concentrație de până la 70%. Dacă acest indicator este depășit, pot apărea arsuri pe piele.

Consolidarea proprietăților oțetului va ajuta la prepararea următoarelor instrumente:

 • Coaja de ceapă se toarnă cu oțet. Amestecul se infuzeaza timp de 14 zile intr-un loc ferit de soare. Coaja este scoasă, uscată și aplicată pe papiloame toată noaptea. Dimineața, locul de creștere este umezit cu cremă. Puteți scăpa de un neg în acest fel într-o lună;
 • Se amestecă în proporții egale făina, oțetul și usturoiul tocat mărunt până se omogenizează. Pentru a trata excresmele, aplicați amestecul pe piele timp de 3 zile. Papilomul este eliminat împreună cu rădăcina. Orificiul apărut după îndepărtarea negului este tratat cu ulei de cătină;
 • Făina într-o cantitate mică se amestecă cu câteva picături de oțet. Pentru a scăpa de papilomul acasă, se aplică un amestec pe creștere. Procedura se efectuează în fiecare zi;
 • Pentru a pregăti un remediu pentru tratament, va trebui să scufundați jumătate din bulb în acid acetic. După 3 ore, jumătatea bulbului este presată pe piele cu papilom și fixată cu un bandaj strâns. Aplicarea regulată a unei comprese pe timp de noapte va ajuta la scăderea excrescentelor.

Tratamentul papilomavirusului uman ar trebui să fie cuprinzător. Este necesar să scăpați atât de manifestarea externă a HPV, cât și de întărirea sistemului imunitar.

Decocturi de plante medicinale

Principalul motiv pentru apariția papiloamelor pe piele este slăbirea sistemului imunitar. Menținerea apărării naturale a organismului va ajuta la scăderea excrescentelor. Virusul va fi în „modul adormire" și se va face simțit doar atunci când imunitatea este redusă.

Acasă, pentru a întări apărarea organismului, puteți pregăti mijloace pentru administrare orală:

 • Amesteca in proportii egale coada-calului, frunza de patlagina, melisa, urzica, radacina de papadie si macesele. Se toarnă 3 linguri. l. colecție de medicamente 800 ml. apa si pune pe foc. Se fierbe 10 minute, apoi se insistă bulionul timp de 3 ore. A scăpa de papiloame va ajuta să luați 250 ml. decoct timp de 30 min. înainte de masă 3-4 p. într-o zi;
 • 2 linguri. l. Ierburile de Echinacea purpurea se toarnă în 200 ml. apă clocotită. Lichidul se pune într-o baie de apă și se fierbe timp de o jumătate de oră. La bulionul strecurat și răcit se adaugă apă fiartă până la 200 ml. Luați o plantă medicinală pentru 1 lingură. l. de trei ori pe zi cu o jumătate de oră înainte de mese;
 • Decoctul de anason vă va ajuta să scăpați de papiloame. 4 gr. se toarnă apă clocotită peste fructele plantei și se pune pe foc la fiert timp de 7 minute. Bulionul se filtrează și se bea în 2 linguri. l. într-o zi;
 • 250 gr. ceapa se toaca intr-un blender sau masina de tocat carne. La suspensia rezultată se adaugă 200 gr. zahăr și jumătate de litru de apă. Pune amestecul pe foc liniștit timp de 1, 5 ore. În bulion se adaugă 2 linguri. l. miere și totul este amestecat. Strecurat înseamnă bea 3-5 r. 1 st. l. cu un sfert de oră înainte de masă.

Utilizarea regulată a decocturilor din plante medicinale va ajuta să scăpați de papiloame acasă.

Alte căi de influență externă

remedii populare pentru îndepărtarea papiloamelor

Puteți scăpa de majoritatea papiloamelor de pe piele acasă. Excepția sunt verucile venerice. Îndepărtarea și tratamentul excrescentelor ascuțite trebuie efectuate de către medicul curant. Pe lângă preparatele farmaceutice, se mai folosesc decocturi din plante, plante, uleiuri esențiale, metode alternative de influențare a negilor.

Rețete pentru cauterizarea papiloamelor acasă:

 • Se amestecă 2 gr. pulbere de acid boric, 3 gr. aspirină pudră, 5% iod. La amestec se adaugă 100 ml. alcool, amestecați bine. Pentru a scăpa de excrescențe, tratăm negul cu un tampon de bumbac cu agentul. Procedura trebuie efectuată de două ori pe zi timp de o săptămână;
 • Nucile verzi sunt zdrobite și umplute cu kerosen. Ingredientele sunt luate în proporții egale. Amestecul se infuzează timp de 21 de zile într-un loc întunecat. Tinctura strecurată lubrifiază papilomul de două ori pe zi. Puteți scăpa de creșterea de pe piele în acest fel într-o săptămână.

O modalitate alternativă de a influența negul acasă este să folosești bandă adezivă. Pentru a scăpa de papilom, trebuie să tăiați o bucată de bandă adezivă și să o lipiți pe creștere. Această metodă trebuie utilizată în mod regulat. Banda adezivă se recomandă să fie înlocuită zilnic timp de 10 zile. Negii se usucă și cade în timp.

Dacă creșterea iese puternic deasupra pielii, aceasta poate fi bandajată strâns cu un fir. Firul trebuie legat la baza papilomului pentru a bloca fluxul de sânge către acest loc. Din cauza tulburărilor circulatorii, negul va cădea după un timp. Pentru a scăpa de neoplasm în acest fel, trebuie să aveți grijă să nu deteriorați epiderma sănătoasă.

Este posibil să scapi complet de HPV?

papilom pe corp cum să scapi de

La 70% dintre oamenii de pe Pământ, se observă prezența papilomavirusului uman în organism. Determină apariția pe piele a unor excrescențe de diferite forme. HPV are multe tulpini, dintre care unele sunt foarte oncogene. Fără tratament, acestea conduc adesea la cancerul organelor genitale atât la femei, cât și la bărbați. Pentru a preveni apariția tumorilor canceroase, trebuie să fiți supus în mod regulat examinări medicale.

Este imposibil să scapi complet de papilomavirusul uman.

HPV este foarte rezistent la orice tratament si persista in corpul uman pana la sfarsitul vietii. Cu toate acestea, starea acestuia poate fi monitorizată și menținută în „modul de repaus". Dacă papiloamele au început să apară pe piele, aceasta indică o imunodeficiență. Puteți lupta împotriva unui sistem imunitar slăbit cu medicamente antivirale, vitamine. Menținerea unui stil de viață sănătos va fi o bună prevenire a HPV.

A scăpa de excrescente nu este întotdeauna necesară. Ele pot dispărea de la sine atunci când funcțiile de protecție ale organismului sunt restabilite. Cu toate acestea, dacă papiloamele au început să se schimbe în formă și culoare, negii trebuie îndepărtați imediat. Acest lucru indică adesea degenerarea creșterii pe piele într-o tumoare malignă.

O vaccinare specială vă va ajuta să scăpați de infecția cu cele mai periculoase tipuri de papilomavirus. Vaccinarea are loc în 3 etape și protejează în mod fiabil împotriva tulpinilor puternic oncogene.

Cum să evitați infecția?

Prevenirea infecției cu virusul papiloma uman (HPV) este mai bună decât a scăpa de excrescențe mai târziu. Cu toate acestea, nici respectarea tuturor măsurilor preventive nu oferă o garanție de 100%.

Pentru a evita contractarea HPV, se recomandă:

 • Vaccinați-vă la o vârstă fragedă. Medicamentele protejează împotriva unora dintre cele mai periculoase tipuri de virus care pot provoca cancer genital;
 • Fii selectiv în alegerea partenerilor sexuali. Virusul papiloma uman este adesea transmis pe cale sexuală. Oprirea promiscuității și utilizarea regulată a prezervativelor va ajuta la reducerea riscului de infecție;
 • Folosiți numai articole de igienă personală. Nu puteți oferi fonduri pentru utilizare unor persoane neautorizate sau folosiți lucrurile altor persoane;
 • Evitați călătoriile în zone cu risc ridicat. Băile, saunele, saloanele de înfrumusețare, piscinele sunt recunoscute ca atare;
 • Efectuați controale medicale regulate. Testarea va ajuta la controlul stării de sănătate;
 • Protejați pielea de factorii externi. Pe piele apar adesea microfisuri, prin care pătrunde virusul papiloma uman.

Dacă, în ciuda tuturor măsurilor de precauție luate, apare o infecție, trebuie recurs la altă profilaxie.

HPV nu este tratabil. Totuși, poate fi ținut sub control, în „modul de repaus".

Pentru a preveni apariția externă a papilomavirusului uman pe piele, imunitatea trebuie întărită. Utilizarea de medicamente antivirale, complexe de vitamine, imunomodulatoare va ajuta la combaterea HPV. Când apar creșteri, este indicată îndepărtarea lor.