HPV (virusul papiloma uman): tipuri și tratament la femei și bărbați

HPV (virusul papiloma uman)Papilomavirus uman, HPV) sunt virusuri din familia papilomavirusurilor care afectează mucoasele și epiteliul pielii.

Până acum, experții au descris 190 de tipuri de HPV la femei și bărbați de vârste diferite, fiecare dintre ele diferă de o tulpină similară cu cel puțin 10%. Există și tipuri care prezintă riscul minim de oncologie (6, 11) și maxim (16, 18 și altele).

Tipurile foarte oncogene (16, 18) în 95% din cazuri duc la cancer de cavitate bucală, 92% de canal anal, 89% de orofaringe, 80% de vagin și vulva, 70% de col uterin. Riscul maxim este16 tip HPV.

Tipurile 6 și 11 duc la diferite tipuri de veruci genitale, la papilomatoză respiratorie recurentă (aceasta din urmă este cel mai adesea diagnosticată la pacienții de 5 sau 20-30 de ani).

Virusul papiloma uman (HPV)

De ce apare HPV?

Bolile care se dezvoltă din cauza unui virus nu provoacă la început niciun simptom. Apoi are loc cursul lor cronic și apar neoplasme patologice în zona porții de intrare a infecției.

Purtătorul HPV acționează ca o sursă a agentului cauzal al unei boli infecțioase. Metode de transmitere de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă - orice fel de contact sexual, vertical (de la mamă la copil), prin contact direct cu agentul patogen sau prin obiecte de uz casnic contaminate.

Caracteristica unică a HPV este că nu intră în sânge. Acest lucru duce la absența unui răspuns inflamator în timpul infecției. În timpul infecției, HPV infectează granulocitele imature: în viitor, acestea se transformă într-o sursă permanentă de infecție a celulelor epiteliale. Riscurile de infecție cresc cu microtrauma, inflamația pielii și a mucoaselor, ceea ce duce la slăbirea imunității locale.

HPV cronic poate fi prezent în zona de penetrare pe termen nelimitat. Perioada de incubație de la momentul infecției până la prima manifestare a simptomelor este de 10-24 de luni. Cel mai adesea, între infecție și apariția verucilor genitale la bărbați, trec 11 luni, la femei - 3 luni. O persoană se poate infecta cu diferite tipuri de HPV sau doar cu unul dintre ele.

Intervalul minim de timp dintre infectare și apariția cancerului invaziv ajunge la 10 ani.

De obicei, HPV este diagnosticat la tinerii care își schimbă adesea partenerii sexuali. Potrivit OMS, 50-80% dintre oameni au virusul, dar doar 5-10% dintre ei au simptome ale bolii. Ca urmare, majoritatea purtătorilor virusului nu sunt conștienți de prezența acestuia în corpul lor.

Varietăți de HPV

Experții identifică 6 soiuri clinice ale virusului:

 • Negi ascuțiți. Sunt „proeminențe" care seamănă cu degetele bucle.
 • papule. Astfel de leziuni apar fără proeminența care apare pe epiteliul keratinizat al organelor intime.
 • Papuloza bowenoidă și boala Bowen. Suprafața unor astfel de pete și papule este netedă sau neuniformă. Culoarea lor pe mucoasa este maro, la suprafata pielii este maro-negru, gri deschis.
 • Papilomatoza respiratorie. Papiloamele apar în căile respiratorii care duc la plămâni din nazofaringe și cavitatea bucală.
 • Leziuni pete. Astfel de pete pot fi roșiatice, maro, roz, alb sau gri, apar pe membrana mucoasă a organelor intime.
 • Condilom Bushke-Levenshtein. Papiloamele au o formă mică, se îmbină într-o formațiune mare cu o bază mare.

HPV este, de asemenea, împărțit înformele subclinice, clinice și latente.

Cum se manifestă HPV

O persoană poate suspecta prezența unui virus prin următoarele simptome:

 • Papule, papiloame, pete pe mucoasele organelor intime și pe piele. Astfel de formațiuni pot apărea în grupuri sau singure.
 • Senzații dureroase, inconfortabile în timpul actului sexual.
 • Senzație de mâncărime, furnicături, arsuri în zona afectată.
 • Senzații dureroase, arsuri și mâncărimi la urinare, dacă apar erupții cutanate și alte formațiuni în uretră. Dacă o zonă mare este afectată în această zonă a leziunii, atunci urinarea poate fi complicată.
 • Sângerări și fisuri care provoacă durere în membranele mucoase și pielea afectată de HPV.

Cum să vă diagnosticați cu HPV

Dacă o boală infecțioasă apare fără manifestări clinice, atunci aceasta poate fi diagnosticată printr-un examen biologic molecular. Pentru a diagnostica o boală infecțioasă subclinică, este necesar să se efectueze un examen biologic molecular, colposcopie, citologie și diagnostic morfologic.

Pentru a examina mai bine verucile genitale, specialiștii fac adeseaTestul HPV: se organizează o probă cu o soluție 3-5% de acid acetic. Dacă, după tratamentul cu acesta, pe colul uterin nu s-au format zone albicioase, atunci rezultatele testului efectuat sunt „-". Dacă pe colul uterin apar puncte albe care diferă de suprafața generală, atunci rezultatele testului sunt „+".

Pentru a detecta modificările epiteliale la nivelul colului uterin din cauza prezenței HPV, un specialist efectuează citologie lichidă cu colorație Papanicolaou. Un astfel de test vă permite să diagnosticați cancerul de col uterin în primele etape ale dezvoltării sale. De asemenea, datorită acestei examinări, pot fi detectate HPV activ și afecțiuni precanceroase. Dacă rezultatele nu sunt normale, medicii folosesc clasificări diferite, cel mai adesea - celule scuamoase atipice de origine necunoscută.

În viitor, se poate face testarea ADN HPV, care va stabili o infecție cronică.

Dacă papiloamele la pacient au apărut în orofaringe, specialistul efectuează un test pentru stabilirea ADN-ului HPV în răzuirea celulelor epiteliale ale orofaringelui folosind PCR. Virusul este capabil să trăiască latent în celulele stratului bazal pentru o perioadă lungă de timp. PCR poate diagnostica prezența acestuia chiar și în absența modificărilor epiteliale și a manifestărilor clinice.

Împreună cu aceste studii, se recomandă efectuarea simultană a unei anchete serologice care vizează depistarea hepatitelor B și C, HIV și sifilisului.

Unde să mergi pentru diagnosticul și tratamentul HPV

Specializarea medicului depinde de localizarea verucilor, papiloamelor și a altor formațiuni:

 • Un medic obstetrician-ginecolog trebuie contactat în timpul sarcinii pentru a diagnostica bolile displazice și de fond ale organelor genitale.
 • Dacă verucile genitale au apărut în interiorul uretrei, trebuie să faceți o programare cu un urolog, dacă în anus - la un coloproctolog.
 • Ar trebui să contactați un oncolog și un chirurg pentru condilomul Bushke-Levenshtein.
 • Dacă pacientul are o imunodeficiență sau boala este recurentă, trebuie consultat un alergolog-imunolog.

Cum să scapi de HPV

Până acum, oamenii de știință nu au reușit să dezvolte metodeTratamentul HPV, care ar avea ca scop în mod special distrugerea infecției cu papilomavirus. Orientările medicale oficiale indică metode distructive de distrugere a manifestărilor externe ale virusului - criodistrucție, radiodistrucție, electrocoagulare, distrugere cu laser. Dacă boala este ciclică, este necesar să repetați distrugerea verucilor genitale, în timp ce luați medicamente antivirale nespecifice.

Metodele chimice distructive presupun utilizarea unei soluții de 1, 5% de cloropropionat de zinc, o combinație de mai mulți acizi și o soluție de nitrat de cupru trihidrat, care se aplică pe zona afectată.

Pentru a întări imunitatea mucoasei, pacientul ia medicamente imunomodulatoare.

Complicații posibile

Cea mai periculoasă complicație este apariția formațiunilor oncologice.

Dacă nu sunt luate măsuri pentru tratarea papilomatozei respiratorii ciclice, o persoană riscă consecințe grave din cauza obstrucției tractului respirator.

Tratamentul este complicat de faptul că această infecție este comună în toate țările, iar consecințele ei pot fi grave. Diagnosticul și tratamentul bolilor și complicațiilor asociate necesită costuri financiare mari – în ceea ce privește „costul mare" HPV ocupă locul al doilea după infecția cu HIV.

Cum să preveniți HPV

Au fost înregistrate două vaccinuri împotriva diferitelor tipuri de HPV: 2-valent (împotriva 16 și 18 tipuri) și 4-valent (împotriva 6, 11, 16, 18).Vaccinul HPVa dat rezultate bune. Durata minimă a imunității după vaccin este de 8-9 ani: conform statisticilor, dacă o fată sau o fată de 9-25 de ani este vaccinată, atunci probabilitatea de cancer de col uterin este redusă cu 90%. Vaccinurile conțin proteinele învelișului virușilor, nu virușii înșiși. Aceste proteine acționează ca antigene pentru celulele imune.

Siguranța vaccinurilor a fost dovedită în mod repetat. Dintre efectele secundare - doar disconfort la punctul de injectare, care trec rapid. Rareori apar dureri de cap sau alte simptome minore.

Experții recomandă vaccinarea înainte de primul contact sexual.

Puteți reduce riscul de infecție dacă utilizați contraceptive și excludeți contactele sexuale multiple accidentale.

În ciuda prevalențeiHPV la femei și bărbațiîn întreaga lume, este necesar să se trateze manifestările sale și să se ia măsuri preventive în timp util.