Papiloame pe piele: tipuri, posibile complicații și metode de tratament

Papilom pe piele

Papiloamele de pe piele arată ca niște papile mici, situate singure sau în grupuri limitate. Și numai în zona perineului și a anusului, pe organele genitale, ele pot arăta masive, ca niște formațiuni uriașe în formă de ciupercă. Papiloamele genitale se numesc condiloame sau veruci genitale. Sunt rezultatul infecției cu virusul papiloma uman (HPV) prin contact intim.

Puteți vedea cum arată fotografiile cu papiloame obișnuite de pe piele pe net. Dar aspectul neoplasmului depinde în mare măsură de localizarea și tipul HPV.

Excrescențele papilomavirus diferă de alunițele într-o nuanță mai deschisă și o formă alungită. Este extrem de important să se facă un diagnostic precis și să se determine gradul de oncogenitate al neoplasmului. Și numai un medic poate face acest lucru efectuând o examinare cuprinzătoare și primind rezultatele tastării prin PCR.

De ce apar papiloame pe piele

Papiloamele de pe piele sunt rezultatul cursului infecției cu papilomavirus uman. Odată ajuns în corpul uman, HPV afectează în primul rând celulele bazale epiteliale. Leziunile minore contribuie la pătrunderea rapidă a virusului în organism. Există cazuri frecvente de activare a papilomavirusului în timpul bărbieritului neglijent, când apar ușoare leziuni ale straturilor superioare ale pielii, ceea ce provoacă tranziția HPV la nucleul celular și creșterea activă a neoplasmelor.

Următorii factori adversi pot provoca apariția papiloamelor pe piele:

 • epuizare a corpului, slăbiciune fizică severă;
 • beriberi;
 • scăderea imunității;
 • perturbări hormonale în organism;
 • leziuni tisulare în viața de zi cu zi sau în timpul desfășurării activităților profesionale;
 • Infecția HIV, alte stări de imunodeficiență.
Papiloamele diferă de alunițe într-o nuanță deschisă

Papiloamele apar adesea în locurile de frecare pe îmbrăcăminte, pe pielea cu activitate ridicată a glandelor sudoripare. Tulburările hormonale predispun la formarea de excrescențe papilomatoase. Dacă HPV este într-o formă inactivă în corpul unei femei, atunci negii și papiloamele pot apărea în timpul sarcinii. Ele sunt îndepărtate cel mai adesea după naștere, dar neoplasmele dispar adesea de la sine după normalizarea nivelului de hormoni sexuali.

Tipuri de papiloame pe piele

Papilomul este o excrescere pe piele, constă din țesut conjunctiv și conține în interior vase care pot fi deteriorate și pot sângera. Neoplasmul crește spre exterior și formează papile în direcții diferite. Cel mai adesea, papiloamele pielii au o nuanță de carne sau ușor gălbuie. Locurile comune de localizare sunt membrele și trunchiul. Cu cât imunitatea este mai scăzută, cu atât excrescentele papilomatoase cresc mai activ. Concentrația maximă a virusului în interiorul tumorii apare la numai 4-6 luni de la infectare.

Principalele tipuri de papiloame pe piele:

 • simplu (vulgar);
 • plantară;
 • apartament;
 • filiform;
 • veruci genitale;
 • juvenile.

Papiloamele vulgare sunt localizate în grupuri mici, în principal în copilărie. Leziunile frecvente ale pielii provoacă creșterea neoplasmelor. Papiloamele vulgare sunt localizate pe pielea degetelor și a palmelor. Aceste locuri sunt deteriorate la un copil în timpul jocurilor. Poate localizarea neoplasmelor în zona genunchilor doborâți.

Papiloamele plantare pot atinge dimensiuni mari. Mai întâi, pe pielea piciorului apare o mică umflătură sau sigiliu. Neoplasmul este de obicei înconjurat de o margine destul de înaltă. La atingere, negul plantar este dens. Poate fi confundat cu porumbul. Dar papilomul nu are o suprafață atât de netedă. În timpul mersului apar senzații incomode. Nu este recomandat să încercați să îndepărtați sau să tăiați papilomul plantar, deoarece acest lucru poate duce la răspândirea activă a HPV și la adăugarea unei infecții secundare.

Excrescență papilomatoasă - o manifestare a HPV

Papiloamele plate au aspectul unor mici tumori netede de culoare galbenă sau roz. Forma neoplasmelor este predominant rotundă. Papiloamele plate pot provoca mâncărime și durere locală, cu inflamație provoacă înroșirea țesuturilor din jur.

Papiloamele filiforme apar adesea pe gât, față și axile. Ele arată ca niște papile mici de formă alungită. Papiloamele filiforme apar în majoritatea cazurilor pe fondul tulburărilor hormonale și sub influența modificărilor legate de vârstă la bătrânețe. Când neoplasmele sunt deteriorate, apare o reacție inflamatorie locală. Experții au observat că papiloamele filiforme sunt adesea combinate cu polipi rectali, care sunt adesea maligni. Prin urmare, atunci când pe piele sunt detectate un număr mare de papiloame filiforme, se recomandă efectuarea unui diagnostic cuprinzător pentru a exclude prezența polipilor maligni și a bolilor potențial periculoase.

Negii genitali sunt o preocupare deosebită pentru specialiști. Astfel de neoplasme necesită tiparea HPV. Medicul trebuie să determine cu siguranță tulpina de papilomavirus pentru a exclude dezvoltarea unei tumori maligne. Negii genitali apar la câteva săptămâni sau luni după contactul cu un purtător de virus. Principala cale de infectare cu verucile genitale este cea sexuală.

Condiloamele apar în pielea perineului, pe organele genitale la femei și bărbați și se pot forma pe mucoasa bucală. Neoplasmele sunt rănite, însoțite de mâncărime și pot sângera. La femei, verucile genitale apar pe colul uterin și adesea provoacă un risc de hiperplazie canceroasă.

Metode de tratament al papiloamelor pe piele

Specialiștii practică o abordare integrată a tratamentului papiloamelor. Terapia antivirală este necesară pentru multiple neoplasme, recidive frecvente ale infecției cu papilomavirus uman. Cu ajutorul medicamentelor, puteți suprima creșterea HPV și puteți preveni complicațiile. Un curs de terapie antivirală face posibilă transferarea bolii în faza activă timp de câțiva ani, dar cu imunitatea slăbită, riscul de recidivă crește dramatic.

Procedura de îndepărtare a papilomului cu laser pe spate

Dacă se găsesc veruci genitale, tratamentul se efectuează pentru toți partenerii sexuali ai unei persoane bolnave. Pentru perioada de manifestări active ale bolii, este necesar să se utilizeze contraceptive de barieră. Medicamentele moderne cu activitate antivirală este inozina atedoben dimepranol. Are proprietăți imunomodulatoare și vă permite să rezolvați problema exacerbărilor regulate ale infecției cu papilomavirus uman.

Terapia conservatoare se recomandă să fie combinată cu metode minim invazive pentru îndepărtarea papiloamelor de pe piele:

 • coagulare cu laser;
 • criodistrucție;
 • electrocoagulare;
 • metoda undelor radio.

Cu excrescențe papilomatoase mari și riscul degenerarii maligne a țesuturilor, se folosește o metodă predominant chirurgicală pentru excizia neoplasmelor cu un bisturiu. În alte cazuri, specialiștii încearcă să efectueze operații minim invazive. Alegerea metodei de tratament depinde în primul rând de dimensiunea papilomului, de localizarea acestuia și de rezultatele examinării.

Coagularea cu laser

Metoda laser este cea mai preferată pentru îndepărtarea papiloamelor de pe piele, inclusiv a zonelor sensibile - pe față, în zona genitală, în axile. Această metodă de tratament este nedureroasă și foarte eficientă. Laserul asigură o vindecare rapidă și fără cicatrici a țesuturilor.

Coagularea cu laser a papiloamelor pe față

În timpul procedurii, vasele sunt coagulate și suprafața tratată este simultan dezinfectată. După îndepărtarea papilomului cu laser, se recomandă efectuarea unui tratament imuno-întăritor și a terapiei antivirale. Acest lucru va minimiza riscul de complicații și reapariție a infecției cu papilomavirus uman în viitor.

Criodistrucție

Îndepărtarea papiloamelor de pe piele cu azot lichid provoacă înghețarea instantanee a neoplasmului și distrugerea țesuturilor patologice cu moartea lor ulterioară. Pielea din regiunea locului de criodistrucție devine albă, apare edem local.

În viitor, se formează o crustă, care este acoperită cu bule cu un lichid apos. Apare o linie de demarcație, care separă țesuturile sănătoase de cele distruse. Sub crusta are loc o reînnoire activă a epiteliului. Deplasează zonele necrotice. După epitelizarea completă a celulelor, nu rămân urme pe piele.

Electrocoagularea

Baza electrocoagulării este îndepărtarea papiloamelor prin curent electric de frecvență constantă sau variabilă. Cu ajutorul unei bucle de electrocoagulator, medicul taie tulpina tumorii și arde complet baza acesteia. În acest caz, are loc coagularea vaselor mici, ceea ce previne sângerarea.

Electrocoagularea papilomului

Bucla de lucru a electrocoagulatorului are o dimensiune mică, ceea ce vă permite să eliminați doar neoplasmele mici. În plus, este prescrisă terapia imunostimulatoare, care reduce riscul de reapariție a infecției cu papilomavirus.

Metoda undelor radio

Metoda de tratament cu unde radio este utilizată pentru îndepărtarea papiloamelor benigne. În timpul procedurii, apare o incizie tisulară atraumatică cu coagularea simultană a vaselor. Unda radio oferă țintire de înaltă precizie, previne răspândirea virusului papiloma la țesuturile sănătoase și cu fluxul de sânge către organele interne. În prezența unui număr mare de neoplasme, terapia antivirală complexă este obligatorie.

Undele radio provoacă o creștere a energiei intracelulare, care elimină papiloamele și împiedică HPV să infecteze țesuturile din apropiere. Metoda nu are un efect stimulativ asupra terminațiilor nervoase și nu este însoțită de dureri severe.

Metode populare pentru îndepărtarea papiloamelor de pe piele

Dacă papilomul este unic, nu este localizat pe zonele sensibile ale pielii, este posibil să se utilizeze metode alternative. Cel mai adesea, sucul de celandină este folosit pentru a reduce neoplasmele unice de dimensiuni mici. Ele lubrifiază verucile și papiloamele de pe brațe și picioare. Nu utilizați celidonia pentru a îndepărta papiloamele de pe față și organele genitale, deoarece acest lucru va duce la o arsură chimică și la formarea de țesut cicatricial grosier.

Un alt mod popular comun de a face față excrescentelor papilomatoase este usturoiul. Trebuie să fie răzuit, iar suspensia rezultată este distribuită pe toată suprafața neoplasmului și lăsată timp de 10-20 de minute. Apoi usturoiul trebuie îndepărtat și pielea spălată sub jet de apă. Metoda este folosită timp de câteva săptămâni. De asemenea, puteți freca papiloamele cu plăci subțiri de usturoi de mai multe ori pe zi.

Compresele din cartofi cruzi sunt folosite pentru a elimina papiloamele de pe piele. Tuberculii se frecă pe răzătoare și se aplică pe neoplasme sub un bandaj. Lasă compresele peste noapte, iar dimineața se curăță și se spală de piele cu apă curentă.

Prevenirea apariției papiloamelor

Prevenirea apariției papiloamelor pe piele include:

 • întărirea imunității, creșterea apărării naturale a organismului și a rezistenței la agenți patogeni și viruși infecțioși;
 • prevenirea infecției cu HPV în viața de zi cu zi prin leziuni minore ale pielii și mucoaselor, contacte intime neprotejate;
 • tratamentul în timp util al bolilor cu transmitere sexuală, care slăbesc semnificativ sistemul imunitar și perturbă microflora locală;
 • prevenirea rănilor accidentale și daunelor în timpul bărbieritului, efectuării treburilor casnice.

Apariția papilomului cutanat este o indicație pentru a contacta un dermatolog. Chiar dacă neoplasmul este mic, se recomandă îndepărtarea tumorii înainte ca aceasta să înceapă să crească și să-și schimbe culoarea sub influența radiațiilor ultraviolete și a altor factori de mediu adversi.