De ce apar verucile?

Un pacient cu negi la un examen diagnostic de către un dermatolog

Un neg este o neoplasmă benignă cauzată de infecția cu virusul papiloma uman. Patologia se manifestă sub formă de noduli sau sigilii care ies din suprafața pielii. În majoritatea cazurilor, negii sunt rotunjiți, predispuși la răspândire, pot crește și schimba forma, cu deteriorări mecanice, devin dureroși și sângerează. Dacă nu sunt tratate corespunzător, neoplasmele pot cicatrice pielea sau se pot dezvolta în tumori maligne. Negii pot apărea la orice vârstă, dar mai des la copii.

Clasificarea verucilor

Aspectul și localizarea negilor depinde de obicei de tipul de HPV care a dus la apariția leziunilor cutanate. Pe baza acestui fapt, se disting următoarele tipuri de veruci:

Ordinar (simplu, vulgar).
Dezvăluit în aproximativ 70% din cazuri. Acestea sunt mai des localizate pe spatele mâinilor, degetelor și palmelor, dar pot apărea pe orice parte a corpului, în special pe cele predispuse la traume frecvente. Uneori apar pe mucoase. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de infecția cu HPV de tip 27.

Plat (sau tineresc).
S-a găsit la 4% dintre pacienții cu această patologie. De obicei apar pe piele și mai des pe față, mâini sau de-a lungul zgârieturilor. Ele pot afecta membranele mucoase (inclusiv rectul), glandul penisului, colul uterin. Cel mai adesea apar la vârsta de 10-25 de ani. Aspectul lor este de obicei cauzat de 10, 28 sau 49 de tipuri de HPV, dar uneori este provocat de alte tulpini ale acestuia (26-29 sau 41 de tipuri).

Palmar-plantar.
Dezvăluit în 34% din cazuri. Ele apar pe suprafața palmelor sau tălpilor atunci când sunt infectate cu 1-4 tipuri de papilomavirus. Mai des - la persoanele de vârstă tânără sau mai în vârstă. Când mai multe elemente fuzionează simultan, formează verucile mozaicului.

Periungual.
Ele aparțin unei varietăți de obișnuite, dar sunt întotdeauna situate lângă plăcile unghiei. În cele mai multe cazuri, ele apar din obiceiul de a mușca unghiile sau pielea din jurul lor.

Negi filiformi.
Acestea sunt situate pe pielea gâtului, pleoapelor, axilelor, pliurilor inghinale. Apar mai des la persoanele în vârstă.

Ascuțit (negi genitale).
Acestea se găsesc mai des la persoanele care sunt active sexual, la copii apar atunci când sunt infectate de mamă. Localizat pe organele genitale, inghinale, zona perianală, uneori în uretra. Copiii pot prezenta pliuri nazolabiale. Acestea sunt cauzate de tipuri de HPV (6 și 11, uneori 13, 16, 18, 31, 33, 35), care sunt deosebit de periculoase în ceea ce privește dezvoltarea cancerului organelor genitale feminine și masculine.

Toate tipurile de negi pot fi simple sau multiple. Cel mai adesea sunt prezenți într-o formă de plural.

Care este diferența dintre un neg și un papilom?

Aceste neoplasme sunt cauzate de HPV, dar există unele diferențe. Negii deseori nu au picioare, au margini mai ascuțite și, în majoritatea cazurilor, au o suprafață aspră. Papiloamele au întotdeauna un picior, suprafața este accidentată, marginile sunt zdrențuite. În unele cazuri, numai analiza PCR pentru a determina ADN-ul virusului sau a unei biopsii ajută la distingerea acestor două neoplasme.

Etiologia verucilor și căile de infecție

Cauzele negilor sunt întotdeauna asociate cu infecția pielii sau a membranelor mucoase cu virusul papilomului uman. Sunt cunoscute peste 100 de tipuri ale acestui virus, iar unele dintre ele sunt oncogene. De aceea, uneori este necesară tastarea ADN-ului HPV pentru a identifica cauzele verucilor.

Pentru a înțelege de ce apar verucile, o descriere a modurilor de infecție cu HPV vă va ajuta. Infecția este cauzată de contactul cu o persoană sau un animal bolnav. Patologia poate fi provocată prin contact direct sau prin obiecte de uz comun: jucării, haine, încălțăminte etc. Unele tipuri de HPV sunt transmise sexual, în timpul nașterii de la o mamă bolnavă la un copil sau vertical de la o femeie însărcinată la un făt. După infecție, poate apărea și autoinfecția (autoinoculare), care apare în timpul zgârieturilor, obiceiul de a mușca unghiile, bărbierirea, decojirea sau alte proceduri asociate cu micro-deteriorarea pielii.

HPV intră în organism prin deteriorarea pielii și a mucoaselor. Diversi factori pot contribui la infecție:

 • traume frecvente la nivelul pielii;
 • vizită la saune, piscine și săli de sport;
 • imunosupresie: în special cu HIV sau după transplant de organe;
 • patologii dermatologice: dermatită atopică, eczeme etc . ;
 • lucrează în producția de tăiere a cărnii și a peștelui;
 • purtând încălțăminte incomodă și respirabilă.

Perioada de incubație după infecția cu HPV este de 1, 5-5 luni. În unele cazuri, apariția negilor poate apărea mai târziu. De obicei, stresul, scăderea imunității pe fondul dezechilibrului hormonal, bolile acute sau cronice devin factorul declanșator al apariției lor.

Manifestări clinice ale negilor

Pentru a înțelege ce este un neg, o descriere a manifestărilor sale externe vă va ajuta. Simptomele negilor sunt variate și depind de tip.

Veruci comune (simple, vulgare)

Semnele negilor și locația lor pot fi diferite. Sunt de obicei multiple și arată ca noduli rotunzi, densi, cu limite clare. Dimensiunea lor poate varia de la 2 la 10 mm. În unele cazuri, acestea se îmbină. Suprafața verucilor simple este de obicei aspră. Culoarea se poate potrivi cu tonul natural al pielii sau poate avea o nuanță gălbuie, gri deschis, maroniu și roz.

Dintre mai multe veruci simple, una este de obicei mai mare. Este adesea denumit „matern", deoarece după îndepărtarea acestuia, restul pot dispărea singuri.

Verucile simple nu sunt dureroase. Cu toate acestea, atunci când sunt localizate în zone predispuse la rănire, acestea pot provoca dureri moderate sau disconfort.

Negii plate (sau juvenile)

Acest tip de negi arată ca niște pete mici care se ridică ușor deasupra suprafeței pielii. Formațiile sunt de culoare carne sau de culoare maronie.

Negii plate apar de obicei pe o anumită zonă a pielii. În locul acumulării, pot exista de la câteva la 200 de formațiuni. Nu provoacă senzații dureroase și sunt percepute de obicei ca un defect cosmetic.

Negi palmar-plantari

Aspectul acestor negi este foarte asemănător cu calusurile dense. Arată ca un petic de piele keratinizată pe picioare sau pe palme. De obicei, există un punct întunecat în centru.

Negii deosebit de densi pot provoca durere atunci când mergi, stai într-un singur loc sau prinzi strâns un obiect cu mâna. Uneori pacienții îl compară cu „un cui în cizmă". Senzațiile dureroase apar deoarece negul crește spre interior și, atunci când este apăsat, apasă pe terminațiile nervoase.

La început, pacientul poate avea un singur nod. De-a lungul timpului, lângă el apar verucile fiice, care se unesc și formează focare ale hiperkeratozei mozaice.

Negii periunguale

Acest tip de veruci comune, care diferă în ceea ce privește locația și dimensiunile mai mici. Formațiunile sunt localizate mai des lângă plăcile unghiei, dar în unele cazuri sunt localizate sub unghie. Pe măsură ce cresc, provoacă apariția senzațiilor incomode și dureroase. Ele pot provoca deformarea plăcii unghiei.

Negi filiformi

Aceste negi pot apărea oriunde pe corp și tind să se răspândească (mai ales atunci când sunt răniți). Sunt alungite și seamănă cu creșterea ferigilor. Uneori, creșterea mâncărime. Dimensiunea unei formațiuni depășește rareori 5 mm. Negii filamentoși pot varia în culori de la carnea la maro.

Veruci genitale (veruci genitale)

Aceste formațiuni arată ca un tubercul sau un grup de tuberculi din zona genitală. Negii genitali pot fi mari sau mici, cu o suprafață netedă sau conopidă sau cu coajă de cocoș.

Culoarea negilor genitali este carne sau roz. Au tendința de a fuziona. Cu deteriorări mecanice, acestea devin roșii și sângerează. De obicei, verucile genitale nu cauzează disconfort, dar la unii pacienți, prezența lor este însoțită de mâncărime și arsură.

La femei, verucile genitale sunt localizate mai des pe pielea perineului, vulvei, pereților vaginali sau colului uterin. La bărbați - sub preput, pe șanțul coronar sau pe arborele penisului, în zona uretrei. Practicarea sexului anal crește probabilitatea verucilor genitale în jurul anusului și în rect. În timpul sexului oral sau în timpul trecerii bebelușului prin canalul de naștere al unei mame infectate, nazofaringele poate fi afectat.

Un tip de negi genitale este condilomul gigant Buschke-Levenshtein. Arată ca un conglomerat mare de veruci genitale care crește rapid, se acoperă cu celule keratinizate și macerează. În canelurile sale, se acumulează descărcare cu miros neplăcut. În unele cazuri, creșterea rapidă a condilomului determină distrugerea țesuturilor genitale și formarea de ulcerații și fistule. Acest tip de veruci genitale este predispus la recidive frecvente. Cu malignitate, care apare după 2-12 ani, se dezvoltă carcinom cu celule scuamoase al pielii sau al organelor genitale externe.

Caracteristicile verucilor la copii

Conform statisticilor, negii se găsesc la aproximativ 10% dintre copii. Este dificil de identificat indicatorii adevărați, deoarece în unele cazuri aceste formațiuni regresează spontan sau sunt eliminate prin auto-medicație. Incidența maximă este în grupa de vârstă 12-17 ani. Copiii au deseori veruci mai frecvente, plate, periunguale sau palmar-plantare, mai rar veruci genitale.

Negii genitali se găsesc la 30% dintre nou-născuții născuți de mame infectate cu anumite tipuri de HPV. De asemenea, riscul contractării verucilor genitale crește odată cu debutul activității sexuale în adolescență.

Complicații ale negilor

Toate tipurile de negi sunt percepute ca un defect cosmetic și pot provoca experiențe psiho-emoționale puternice. Neoplasmele de pe față sau alte părți ale corpului care nu sunt ascunse sub îmbrăcăminte sunt deosebit de dificile.

Deteriorarea mecanică și infecția negilor pot duce la durere, sângerare și supurație. Dacă negii nu sunt îndepărtați corect, se pot forma cicatrici vizibile.

Cea mai periculoasă consecință a verucilor, care este cauzată de HPV, este riscul transformării lor într-o tumoare malignă. Cele mai oncogene sunt 31, 33, 35, 45, 16, 18, 11 și 6 tulpini ale virusului papilom. Infecția cu ele apare în timpul sexului vaginal, oral sau anal. Cu un curs nefavorabil, infecția duce la dezvoltarea cancerului de col uterin, vagin, organelor genitale externe la femei și bărbați, rect și orofaringe.

Diagnosticul verucilor

Dacă apar negi, consultați un dermatolog. O examinare și dermatoscopie sunt de obicei suficiente pentru a pune un diagnostic. În unele cazuri dificile, pacientului i se recomandă să facă o analiză PCR pentru a determina tipul de HPV de către ADN, inclusiv testul Digene - răzuirea mucoasei vaginale sau uretrale.

Pentru a exclude malignitatea neoplasmului, poate fi prescrisă o biopsie, urmată de o analiză histologică și consultarea unui oncolog. Cu verucile genitale, este prescrisă o consultație cu un ginecolog, urolog sau proctolog. Sfera examinării depinde întotdeauna de cazul clinic.

Pentru a elimina erorile, se efectuează diagnosticul diferențial al verucilor cu papiloame, fibroame, coarne cutanate, tuberculoză verucoasă, keratoză seboreică, lichen plan, cancer de piele cu celule scuamoase.

Tratarea negilor

O analiză a tuturor caracteristicilor cazului clinic îl ajută pe medic să înțeleagă cum să scape de negi cât mai eficient posibil. Toți pacienții sunt sfătuiți să poarte îmbrăcăminte confortabilă (sau pantofi) și să prevină traumatismele în zonele afectate ale pielii până la finalizarea tratamentului.

Tratamentul negilor poate fi efectuat folosind metode conservatoare, chirurgicale și combinate. Pentru eliminarea locală a neoplasmelor, se utilizează substanțe iritante externe, care se aplică în conformitate cu anumite scheme și au efect de cauterizare. Pe lângă acestea se folosesc unguente antivirale. De asemenea, pentru a crește imunitatea și a crește eficacitatea tratamentului negilor, pacientului i se pot prescrie complexe multivitaminice, imunomodulatori și adaptogeni.

Tehnicile de medicină tradițională pentru negi sunt extrem de rare eficiente. În plus, acestea sunt adesea nesigure și duc la o răspândire și mai mare a manifestărilor HPV sau la apariția de cicatrici și cicatrici.

Dacă terapia locală este ineficientă sau inexpedientă, pacientul este sfătuit să consulte un chirurg pentru a alege o tehnică operațională care va elimina negii.

Metode de îndepărtare a verucilor

Diverse metode chirurgicale minim invazive și clasice pot fi utilizate pentru a îndepărta negii:

 • criodestrucție;
 • electrocoagulare;
 • excizia cu bisturiul;
 • îndepărtarea cu laser;
 • chirurgie cu unde radio.

Alegerea tehnicii este întotdeauna individuală. De exemplu, pentru față, sunt adesea utilizate acele metode care sunt minim periculoase în ceea ce privește aspectul cicatricilor și pigmentării.

Tratamentul chirurgical este completat de terapia locală. Pentru a preveni recidiva, pacientului i se pot prescrie imunomodulatori și agenți antivirali.

Prevenirea verucilor

Pentru a preveni apariția negilor, trebuie să:

 • preveni traumele la nivelul pielii;
 • chiar și cu răni ușoare, utilizați un antiseptic și acoperiți suprafața plăgii cu un bandaj sau tencuială;
 • respectați regulile igienei personale;
 • atunci când vizitați băi, saune sau piscine, purtați pantofi de cauciuc individuali;
 • pentru manichiură și pedichiură, utilizați numai instrumente sterile sau individuale;
 • întărește imunitatea.

Vaccinare

Pentru a preveni consecințele periculoase ale infecției cu papilomavirus uman, ale cărei manifestări sunt, de asemenea, negi, OMS recomandă vaccinarea obligatorie împotriva HPV pentru toate fetele de la 9 la 14 ani. Fezabilitatea utilizării lor pentru băieți și bărbați, persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 25, 25–45 de ani și peste este discutată cu un medic.

Pentru a preveni infecția cu tipuri oncogene de HPV, se utilizează vaccinuri, alegerea cărora este determinată de cazul clinic.

Sfaturi si trucuri

Feriți-vă de miturile periculoase și concepțiile greșite:

 1. Negii dispar de la sine și nu mai apar din nou: chiar dacă negul s-a îndepărtat, nu există nicio garanție că nu va reapărea.
 2. Negii pot fi eliminați cu remedii populare: este departe de a fi întotdeauna posibil să se elimine o creștere urâtă și astfel de metode nu ameliorează HPV și cicatrici.
 3. După îndepărtarea verucilor, cicatricile rămân întotdeauna: utilizarea tehnicilor moderne ajută la eliminarea verucilor fără cicatrici și pigmentare.