Papiloame pe corp

cum să recunoaștem papilomul pe corp

Sub influența virusului papilomului, pe corpul uman apar neoplasme benigne, cu aspect similar verucilor sau alunițelor mari. Până la un anumit punct, aceste creșteri pot să nu cauzeze disconfort unei persoane, fiind doar un defect cosmetic minor. Cu toate acestea, apariția papiloamelor pe corpul uman nu poate fi lăsată fără atenția cuvenită, deoarece în timp pot provoca dezvoltarea unor complicații grave și chiar a tumorilor canceroase.

Cel mai adesea, aceste neoplasme apar în cavitatea bucală, în anus și pe organele genitale. Din acest motiv, precum și datorită evoluției aproape asimptomatice a bolii, o persoană poate să nu fie conștientă de problema pe care o are de mult timp. Cu toate acestea, papiloamele pot apărea și în zone deschise ale corpului: pe gât, față, mâini și axile.

Motive pentru formarea papiloamelor

Se știe că aproximativ 80% din întreaga populație a Pământului este purtătoare de papilomavirus. Vă puteți infecta cu acesta după contactul la nivelul gospodăriei, sexual sau în timpul nașterii (atunci când un copil trece prin canalul de naștere al unei mame infectate). După contactul cu un purtător al virusului papilomului, probabilitatea de a se contracta de la acesta este de aproximativ 70%. Cu toate acestea, cu astfel de statistici impresionante, rămâne neclar de ce apar papiloamele pe corp departe de toată lumea?

Problema este că anumite condiții favorabile sunt necesare pentru a activa virusul, și anume:

 • slăbirea imunității;
 • stres emoțional și fizic excesiv;
 • obiceiuri proaste;
 • un curs lung de tratament medicamentos;
 • boli grave.

Pericolul virusului constă în faptul că acesta poate rămâne în organism mai mulți ani și abia atunci se manifestă pe deplin. Cu toate acestea, pe întreaga perioadă de incubație, pacientul rămâne capabil să transmită virusul altora.

Consecințele manifestării papilomavirusului

Papiloamele sunt periculoase? Răspunsul la această întrebare nu este întotdeauna evident pentru cei infectați, deoarece este posibil să nu experimenteze disconfort fizic din cauza bolii lor, iar momentul estetic nu îi preocupă pe toți. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele în vârstă, care sunt mai susceptibile la dezvoltarea acestei boli.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat că, în ciuda inofensivității aparente a acestor neoplasme, acestea pot avea consecințe foarte grave. În primul rând, papilomul poate fi deteriorat ca urmare a stresului mecanic, care duce la formarea unei cicatrici și poate provoca chiar otrăvirea sângelui. Din acest motiv nu le puteți elimina singur.

În cazuri mai grave, papiloamele pot provoca răspândirea tumorilor benigne în corpul uman, precum și provoca dezvoltarea cancerului. Din acest motiv, medicina modernă nu se îndoiește dacă este necesară îndepărtarea papiloamelor de pe corp. Această procedură este extrem de necesară și trebuie să fie complet supravegheată de profesioniști calificați.

Metode de îndepărtare a papiloamelor

Medicina modernă oferă o serie de remedii eficiente pentru papiloame pe corpul uman. Cu toate acestea, această problemă ar trebui abordată cât mai atent posibil. În primul rând, este necesar să parcurgeți o serie de studii obligatorii pentru a obține informații exacte despre tipul de virus care a cauzat apariția acestora. Pe baza sa, este selectat un curs de tratament medicamentos, care vizează suprimarea virusului și întărirea sistemului imunitar. Această etapă este obligatorie și extrem de importantă, deoarece papiloamele în sine sunt doar o manifestare externă a bolii și, pur și simplu, îndepărtându-le de pe suprafața pielii, nu va fi posibil să vă recuperați din ea.

Atunci când decideți cum să scăpați de papiloame pe corp, ar trebui luate în considerare următoarele opțiuni pentru această procedură:

 • Criodestruire.Aceasta implică îndepărtarea papiloamelor prin congelarea acestora cu azot lichid. După tratament, creșterea se stinge treptat și apare o zonă sănătoasă a pielii în locul ei. Cu toate acestea, această metodă, cu toate avantajele sale vizibile, poate fi utilizată doar pentru a elimina un număr mic de papiloame, pentru a evita apariția arsurilor pe piele. În plus, criodestrucția este adesea ineficientă în îndepărtarea papiloamelor din membranele mucoase. Este folosit pentru combaterea oricărui tip de papiloame.
 • Terapia cu laser.Îndepărtarea unui defect al pielii se efectuează cu ajutorul unui laser, care întrerupe papilomul, fără a lăsa urme pe piele și prevenind imediat sângerările posibile. Potrivit pentru îndepărtarea papiloamelor simple, plantare, roșii și a verucilor genitale.
 • Radiochirurgie.Neoplasmele sunt tăiate cu ajutorul unui bisturiu special cu unde radio, a cărui precizie ridicată face ca procedura să fie nedureroasă și să nu rănească pielea din jurul papilomului. În plus, utilizarea unui cuțit radio împiedică reapariția papilomului la locul îndepărtării.
 • Electrocoagulare.Implică utilizarea curentului continuu pentru a influența papiloamele. Acest lucru reduce probabilitatea de infectare în zonele din apropiere ale pielii. Cu toate acestea, această metodă este potrivită numai pentru îndepărtarea neoplasmelor mici, pentru a evita durerea și cicatricile. Poate fi utilizat pentru oricare dintre tipurile existente de papiloame.
 • Coagularea chimică.Aceasta este îndepărtarea papiloamelor prin intermediul aplicațiilor cu substanțe chimice, al căror efect provoacă necroză tisulară și, ca urmare, căderea papilomului. Particularitatea acestei metode constă în calificările și experiența destul de ridicate ale medicului care efectuează procedura pentru a obține un rezultat pozitiv.
 • Intervenție chirurgicală.În acest caz, un bisturiu convențional este utilizat pentru a elimina neoplasmele, cu ajutorul cărora papilomul este tăiat. Această metodă este eficientă pentru tratarea papiloamelor vulgare.

Medicina tradițională oferă un număr mare de rețete pentru combaterea papiloamelor. Acestea sunt numeroase unguente și perfuzii care se aplică pe piele sub formă de aplicații sau comprese, precum și decocturi pentru ingestie.

Cu toate acestea, chiar și luând în considerare o astfel de varietate de metode destul de sigure pentru îndepărtarea papiloamelor, alegerea uneia dintre opțiuni ar trebui să fie efectuată de un specialist calificat pe baza examinărilor de diagnostic, mai ales atunci când este necesar să decideți ce să faceți dacă există papiloame pe tot corpul pacientului.